Denizli acıpayam neyi meşhur?
1628 km²’lik alanıyla Denizli’nin en büyük ilçesidir. Bu bölgedeki ana faaliyet tütün yetiştiriciliği olsa da, adı badem üretiminden gelen “payam” kelimesini de taşımaktadır. Ayrıca bölge “goku” adı verilen yemeğiyle de adından söz ettirmiştir.
Denizli Acıpayam hangi Türk boyu?
Türkmen aşiretlerinin önemli bir kısmı Denizli-Uşak bölgesine gelip yerleşmişlerdir. Bu Türkmenlerin Avşarlar önderliğinde faaliyet gösterdikleri ve Selçuklular tarafından Gölhisar olarak adlandırılan Karaağaç Ovası’na (Acıpayam) Sultan Mesut I döneminde (1116-1155) yerleştikleri bilinmektedir.
Acıpayam’ın eski adı nedir?
Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdare Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1888 yılında Denizli Sancağı’na bağlanan Garbikaraağaç kazası, daha sonra ACIPAYAM adını almıştır.
Acıpayam ne ovası?
Acıpayam’ın en eski adı Hamit Ovası’dır. Acıpayam, Isparta Sancağı’na bağlandıktan sonra ismi “Garbikaraağaç” olarak değiştirilmiştir.
Acıpayamda ne yetişir?
İlçe, kolayca yetiştirilebilen kavun ve bahçe ürünleriyle ünlüdür. Kavun, karpuz, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve akla gelen birçok ürün genellikle ovada üretilmektedir.
Denizli’nin en meşhur meyvesi nedir?
Denizli’nin Yükselen Değeri: Cennet Elması4 Kasım 2019
Denizli hangi soydan gelir?
Bozoklar’a bağlı Yıldız Han boyundan Avşarlar, Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karahüyük Afşarı ve Kumafşarı kasabalarına yerleştiler. Beğdili boyu da kendilerine yurt olarak Çivril-Işıklı ve Beydili’yi seçmiştir. Ay Han kabilesinden olanlar Yazır, Acıpayam ve Çal’daki aynı adı taşıyan kasabalara geldiler.
Acıpayam kanyonunda yüzülür mü?
En iyi bilgi için Acıpayam Belediyesi’ni arayın. Acıpayam Kanyonu’nda yüzmek mümkün mü? Kanyondaki suya girmek yasaktır.
Çamelinin eski adı nedir?
Çameli ilçesinin bilinen ilk adı KARAMAN’dır.
Acıpayam merkez nüfusu kaç?
2018 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 55.648’dir. Bunlardan 17.277’si ilçe merkezinde; 38.371’i ise şehrin diğer bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfusun 27.934’ü erkek, 27.934’ü ise kadındır.
Acıpayam ne zaman ilçe oldu?
Yöre halkının Germiyanoğulları’na karşı verdiği mücadele günümüze kadar ulaşan “Avşar Beyleri” türküsünde dile gelmiştir. Garbikaraağaç, 1870 tarihli “Osmanlı İdari Nizamnamesi” ile 1871 yılında ilçe olmuştur.
Denizli Acıpayam ne oldu?
Madendeki göçük dram yarattı: 6 çocuk geride kaldı. Denizli’nin Acıpayam ilçesindeki krom madenindeki göçük dram yarattı. 16 işçi ölümden kıl payı kurtulurken, enkaz altında kalan işçi, biri yeni doğmuş 6 erkek çocuğuyla kaldı.
Denizlinin en büyük ilçesi neresidir?
2024 yılına kadar 1.059.
Acıpayam karstik mi?
Bilinen diğer adı ise karst ovasıdır. Denizli, Acıpayam (Karaağaç) ovası tipik bir polyedir.
Acıpayam ovası kaç dönüm?
Denizli Acıpayam Ovası; Acıpayam ve Serinhisar ilçeleri sınırları içerisinde yer almakta olup, 31.556,66 hektarlık alanı kaplamaktadır.
Acıpayam’da neler yapılır?
Acıpayam ilçesinde görülmeye değer tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçeye geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında Acıpayam Kanyonu, Keloğlan Mağarası, Alacain Mağarası, Acıpayam Çarşı Camii, Yazır Camii ve Oğuz Baba Türbesi bulunmaktadır.
Denizli’nin en çok neyi meşhur?
Denizli’nin en ünlü doğa harikası olan Pamukkale’nin traverten taşları UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu nedenle ünü ülkemizin sınırlarını aşmıştır. Denizli gerçek bir spa kentidir ve sağlık turizmi bölgeyi canlı tutan ekonomik faktörlerden biridir.
Denizli’nin neyi meşhur eşya?
Denizli’den dönerken alınacak hediyelik eşyalar: Magnetler. … Yanmış yoğurt. … Havlu ve peştamal. … Honaz kirazı… Çivril elması… Denizli tütünü… Seramik. … Erdat Şekerleme Kuruyemiş’ten lokumlar, helvalar ve tatlılar Diğer yazılar…
Denizli’nin hangi yeri meşhurdur?
Denizli denilince akla ilk gelen Pamukkale traverten taşlarıdır. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerden biri haline gelen Pamukkale travertenleri, Denizli şehir merkezine sadece 18 km uzaklıkta bulunmaktadır.