Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Müş ir ne demek?
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Türkiye’nin ilk yıllarında kullanılan bir askeri rütbe olup, günümüzdeki general ve mareşal rütbelerine karşılık gelmektedir.
Sahhar ne demek?
Arapça kökenli olan “sahhar” (سَهَرَ) fiilinden türemiş olup “u” eki eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: “Musahhar” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup genel olarak bir şeyin veya birisinin yönetimi veya kontrolü altında olmak veya bağımlı bir devlette olmak anlamına gelir.
Bâdiye ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.
Mülahazara ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmeye yansıma denir. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Müşir mareşal ne demek?
Müşir, 1923-1935 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin en yüksek askeri rütbesiydi. 10 Haziran 1935’te çıkarılan 2771 sayılı “Ordu İç Hizmet Kanunu” ile Türkçe’de Mareşal oldu.
Meşhir ne demek?
Arapça şr kökünden gelen ve “kesin, bilinen” anlamına gelen mashūr مشهور kelimesinden türemiştir.
Müz iç ne demek?
(Ar. iz’āc, muz’ic “rahatsız etmek” kelimesinden gelir) Rahatsız edici, rahatsız edici, sıkıcı, baskıcı, yorucu: …
Hurusan ne demek Osmanlıca?
(ﺧﺮﻭﺷﺎﻥ) sıf. (Pers. ḫurūşān, ḫurūşі kelimesinden, “coşkulu olmak”) coşku, şelale: “Seyl-i hurûşan: coşku seli.” Neden ruhum kederden parçalanıyor? / Neden küçük bir göğüste bir heyecan okyanusu var?
Sâhha ne demek?
Kur’an-ı Kerim’de kıyametin kopacağı haber ve olaylar şöyledir: gâşiye (her şeyi kuşatıp kuşatacak olan), hakka (mutlaka gerçekleşecek olan), kari’a (insanları dehşetiyle vuracak olan), en-nebeü’l-azîm (büyük haber), saat, sâhha (sağır edici haber), et-tâmmetü’l-kübrâ (her şeyi saran büyük felaket), vâkıa (mutlaka gerçekleşecek olan) vb.
Safiha ne demek TDK?
Üç farklı kağıdın bir araya getirilmesiyle oluşan tabakadır. Üretim sırasında orta kısma yerleştirilecek kağıdın makine üzerindeki bir oluğa şekillendirilmesi ve daha sonra bir kağıt tabakasının üst ve alt tarafa düz bir şekilde lamine edilmesiyle oluşan tabakaya tabaka denir.
Bayat Osmanlıca ne demek?
“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. Bayat, bayat, tazeliğini yitirmiş demektir ve sıklıkla yanlışlıkla Bayat veya devlet olarak telaffuz edilir.
Habab Osmanlıca ne demek?
(ﺣﺒﺎﺏ) i. (Ar. habāb) Suda beliren hava kabarcığı: Def’-i tîr-i gussa-i devrân’ın şarap kadehi / Habâb’ın ana aynası olmuş bir kalkandır (Rûhî-i Bağdadî). . Ayn-i gerdun anama belirir, Habâb’ın her çeşmesi / Habâb’ı güzelleştirmede kubbe yapar, mey-i nâb (Yenişehirli Avnî).
Osmanlıca visal ne demek?
[l thin] (ﻭﺻﺎﻝ) i. (Ar. viṣāl) sevilen kişiyle yeniden bir araya gelme, kavuşma.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا kelimesi “sıkıntıya düşen, imtihan edilen kimse” anlamına gelir.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Dilimize Arapçadan giren Mulazim kelimesi, Mulazemet kelimesinden türemiştir. Bir yerde kalmak, sürekliliği ve kalıcılığı sürdürmek anlamına gelir. Teğmenler, uzun süre bir yerde çalışan kişilerdir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmış: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Müşahhas ne demek Osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Magnum Mermi Kaç Tl